۲۸ آبان ۱۳۹۳، ۱۴:۲۱

یک شب زندانی کردن متهم مشکلات زیادی دارد/ گاهی اطاله دادرسی تقصیر قاضی است

یک شب زندانی کردن متهم مشکلات زیادی دارد/ گاهی اطاله دادرسی تقصیر قاضی است

معاون اول قوه قضائیه گفت: نباید به مشکلات مردم بی تفاوت باشیم. گاهی یک شب ماندن در زندان مساوی است با مشکلات زیادی برای فرد و خانواده زندانی که قاضی باید دقیق پرونده را بررسی کند.

به گزارش خبرنگار مهر، غلامحسین محسنی اژه ای صبح چهارشنبه در مراسم تحلیف 186 قاضی جدید قوه قضائیه گفت: از آقای امینی و تیم گروه آموزش قوه قضائیه بابت زحماتی که می کشند تشکر می کنم اما صحبت من با قضات جدید این است که امروز دستگاه قضا و حکومت بهترین ها، شایسته ترین ها، عالم ترین ها و با فضیلت ترین ها را باید در صدر امور داشته باشد.

وی در ادامه صحبت های خود خطاب به قضات جدید وظایف و تکالیف و مشخصات قضات را مذکر شد:

برخی قضات سعی می کردند تا متهم مواد مخدر اعدام نشود

معاون اول قوه قضائیه گفت: قاضی باید عادل باشد حتی در غیر نظامات اسلامی هم این عدل وجود دارد و شهوات نفسانی و مظلوم نمایی ها و احساسات نباید قاضی را از مسیر عدالت خارج کند. بنده در 5 سال گذشته که بعنوان دادستان کل کشور پرونده های مواد مخدر را در جریان بودم افرادی از سر دلسوزی می گفتند اگر اعدام کنیم خانواده متهم دچار مشکلاتی می شود و حتی گاها به دلیل احساسات مثلا 105 گرم هروئین را حتی با مامور انتظامی سعی می کردند تا 99 گرم شود و متهم به مرحله اعدام نرسد. وی افزود: این اقدام خلاف عدالت است. و قاضی با این شرایط نمی تواند قضاوت کند.

گاهی قضات پا را از قانون فراتر می گذارند

محسنی اژه ای اظهار داشت: گاهی مجرمی گناهی کرده اما می گویند خانواده اش بد است و در مرحله رسیدگی گاها نیاز نیست بازداشت شود اما بازداشتش می کنند. حتی طوری عمل می کنیم که زمان بیشتری فرد در بازداشت باشد و پا را فراتر از قانون می گذاریم و این اقدام قاضی درست نیست.

قاضی باید به روز باشد

نکته بعد در مورد عالم بودن قاضی است. شاید قاضی خوب درس نخوانده باشد اما نمره قبولی آورده و توانسته دوره ها را طی کند اما این را باید بداند که نباید به همین دوره ها اکتفا کند چرا که بسیاری از موارد و جرایم و قوانین به روز می شوند.

قاضی باید صبور باشد

دادستان سابق کل کشور حکم و بردباری و صبوری را مهمترین مشخصه قاضی عنوان کرد و گفت: قاضی باید با صبر به حقیقت برسد و کم حوصلگی و شتابزدگی در کار قضاوت صدمه می زند. بسیاری از آدمهایی که تحت هر عنوانی وارد دادگاه می شوند شریف هستند و نباید حق آنها از بین رفته یا به آنها بی احترامی شود.

قاضی باید دقیق باشد

محسنی اژه ای دقت در کار قضاوت را ضروری دانست و گفت: قاضی باید با دقت و موشکافانه پرونده ها را بررسی کند و هرگونه بی توجهی موجب می شود به انسان و یا حتی حکومت ضرر وارد شود.

قاضی باید مشورت کند

معاون اول قوه قضائیه مشورت را بعنوان یک اصل مهم در قضاوت عنوان کرد و گفت: مشورت کردن در قضاوت به استقلال قای صدمه ای نمی زند. در هر حال حرف اول و آخر را در هر پرونده ای قاضی خواهد زد اما مشورت در تصمیم گیری ها تاثیر دارد.

قاضی باید قاطعانه رای صادر کند

محسنی اژه ای قاطعیت در صدور آرا را از لازمه های مستند قضاوت بیان کرد و گفت: گاهی قاضی دچار وسوسه می شود و در حکم خود تردید می کند و می گوید حالا بگذارید فردا یا هفته دیگر حکم می دهم. باید گفت که وقتی قاضی به نتیجه رسید باید قاطعانه حکمش را صادر کند. شاید قاضی بگوید دم مسلمان مهم و محترم است اما نباید در پرونده های قصاص یا مجازت محاربه و اعدام وقتی که به نتیجه رسدید شک کنید. یادم هست گروهی از قضات خدمت حضرت امام(ره) رسیدیم. یکی گفت فلانی گفته است برای احتیاط این فرد را مجازات نکنیم که امام فرمودند: اینجا مجازات نکردن مجرم خلاف است.

گاهی اطاله دادرسی مقصرش قاضی است

معاون اول دستگاه قضا گفت: گاهی طولانی شدن پرونده های قضایی تقصیر قاضی است. بعنوان مثال متهم می گوید اسلحه گرم در خانه من برای برادر خانمم است و من تعارف داشتم و به او نگفتم بردار و از خانه من ببر بیرون و من نگهدارنده سلاح گرم نیستم. خب قاضی دستور می دهد به نیروی انتظامی تا مساله را پیگیری کند. اما آیا نمی شود خود قاضی در 2 دقیقه تلفنی موضوع را بررسی کند!

وی در پایان گفت: در کلام آخر نباید به مشکلات مردم بی تفاوت باشیم. گاهی یک شب ماندن در زندان مساوی است با مشکلات زیادی برای فرد و خانواده زندانی که قاضی باید دقیق پرونده را بررسی کند.

کد خبر 2424509

برچسب‌ها